Home   >  Informace ze světa maziv   >  Komentáře odborníků   >  Mazivářské mýty, Mýtus jedenáctý - Srovnávací testy olejů

Mazivářské mýty, Mýtus jedenáctý - Srovnávací testy olejů

Mazivářské mýty, Mýtus jedenáctý - Srovnávací testy olejů V dnešním pokračování Mazivářských mýtů se dostáváme k otázce, která se vyskytuje v nejrůznějších variantách a spojeních: "Který motorový olej je nejlepší?".
Text je ke stažení také ve formátu PDF.
Tento článek je uveřejněn se souhlasem časopisu AutoEXPERT.

(AutoEXPERT, červenec, říjen 2005)

Citace z internetových diskusí:

... olej které značky a konkrétně který typ je absolutně nejlepší?
... mnozí výrobci olejů provádějí veřejný test za přítomnosti státních zkušeben. Pro takový test se vyrobí várka oleje s plným obsahem aditiv ...
... poslední dva roky jsem nikde žádný pořádný test olejů neviděl ...
... testy jsou interní záležitostí, ale mám známé, kteří mi občas srovnávací testy olejů ukáží ...

 


Spotřebitelské testy kvality

V dnešním pokračování Mazivářských mýtů se dostáváme k otázce, která se vyskytuje v nejrůznějších variantách a spojeních: "Který motorový olej je nejlepší?". Na takovou otázku je velmi jednoduchá odpověď: "To nikdo neví, protože nejlepší olej neexistuje.". V novinách a časopisech můžeme najít testy různých výrobků - potravin, nápojů, předmětů denní potřeby, sportovních potřeb, elektroniky, apod. Nikdy však neuvidíme výsledky srovnávacích testů motorových olejů. Aspoň ne takových, které by věrohodně vypovídaly o kvalitě motorových olejů. Důvod je velmi jednoduchý - nikdo by takové testy nezaplatil.


Testy motorových olejů
Zatímco u většiny běžně testovaných výrobků stačí, aby se jejich složení či užitné vlastnosti vyzkoumaly v laboratoři, u motorových olejů to nejde. Ty vyžadují testy na skutečných motorech, nejlépe v reálném provozu, pro dobrý odhad však postačí i testy na zkušebním motoru. Motorových testů však máme několik, každý vypovídá o něčem jiném a tak pro odhad kvality motorového oleje by bylo potřeba několik motorových testů. Dovedete si představit, že by někdo takové testy zaplatil? Cena za testování jednoho motorového oleje by se pohybovala v řádu milionů korun.
Někteří výrobci motorových olejů čas od času provádí testování vlastních olejů v reálných provozních podmínkách. Zdůrazňuji vlastních olejů, nejedná se tedy o nějaké srovnávací testy. I u nás se takové provozní testy dělaly a dělají. Pro tyto účely se však nepoužívají nějaké "lepší" oleje, jak je zmíněno výše v citacích, ale oleje běžně vyráběné. Výsledky těchto testů jsou pak většinou využívány v oblasti marketingu.

Motorové testy pro výkonové specifikace
Pro bližší představu si uveďme testy, kterými olej musí projít, aby výrobce mohl na obal oleje napsat např. ACEA A3/B3. Jedná se, kromě mnoha laboratorních zkoušek, celkem o sedm motorových testů, při nichž se hodnotí tvorba vysokoteplotních úsad a váznutí pístních kroužků, tvorba nízkoteplotních kalů, opotřebení ventilového rozvodu, tvorba tmavých kalů na vnitřních stěnách motoru atd. Každý test se provádí na jiném motoru a za jiných podmínek. Pro získání specifikací VW je potřeba absolvovat zase jiné motorové testy. Po proběhnutí motorového testu se hodnotí čistota motoru po jeho rozebrání, zjišťuje se hmotnost důležitých dílů motoru před a po testu pro zjištění opotřebení (otěru) a při některých testech se hodnotí také viskozitní vlastnosti oleje. Zde se nejedná o stokorunové ani tisícikorunové záležitosti spojené s laboratorními testy. Jedná se o miliony za jediný olej. Nedovedu si představit, že by někdo někomu zadal takový srovnávací test několika motorových olejů. Přesto, abychom byli úplně v obraze, srovnání kvality olejů existuje. Výsledky všech testů pro všechny schválené motorové oleje má pochopitelně ta instituce, která testy provádí, ale ta příslušné výsledky sdělí pouze zadavateli, tedy většinou výrobci oleje a ten je pochopitelně nezveřejňuje a chrání před konkurenčními firmami.

Nejlepší motorový olej
Za této situace je tedy zřejmé, že rozhodnout, který motorový olej je nejlepší, nelze. Může nám být sympatický barevný obal oleje, může nám být sympatické jméno či logo výrobce, ale to je tak všechno. Nezbývá nám tedy nic jiného, než spolehnout se na údaje na obalu motorového oleje. A jestliže se rozhodujeme např. mezi třemi nebo více motorovými oleji, které všechny mají specifikaci např. ACEA A3/B3 a VW 502.00/505.00, pak musíme vzít na vědomí, že všechny jsou stejně kvalitní. Všechny tyto oleje prošly výše zmíněnými motorovými testy, všechny splnily podmínky testů a motor zůstal po jejich použití alespoň tak čistý a neopotřebený, jak požadují předpisy testu.

Příště:
V příštím pokračování tohoto seriálu vám poodhalíme mýtus na téma: Unikátní oleje

Ing. Jaroslav Černý, CSc.
Ústav technologie ropy a petrochemie, VŠCHT Praha
jaroslav.cerny@vscht.cz

Soubory ke stažení: